Categorii produse

Scrisul de mana, o componenta reprezentativa a personalitatii. De la arta scrisului de mana la SMS

Scris de: Viamond in: Root la data de: Comentariu: 0 Accesari: 425

Scrisul de mana este o componenta reprezentativa a personalitatii umane, care s-a schimbat de-a lungul timpului in acord cu evolutia tehnologica. Totodata, acesta a fost si ramane unul dintre cele mai exacte si efective teste de personalitate, ce poate dezvalui o multime de trasaturi ale caracterului unui individ. Arta interpretarii scrisului de mana poarta numele de grafologie.

Cu toate acestea, nu putem sa nu remarcam ca, in ultimii 100 de ani, scrisul a evoluat si s-a transformat odata cu introducerea in viata noastra de zi cu zi a diferitelor gadgeturi. In consecinta, am evoluat de la scrisul ornamental – ridicat la rang de arta – la ”texting” (scrisul electronic). Astfel, realitatea ne conduce la gandul ca scrisul de mana va ajunge istorie.

In ultimii 100 de ani, scrisul de mana a suferit o multime de schimbari drastice de forma si stil, dar si in ceea ce priveste frecventa utilizarii. Un studiu realizat de Denise Donica (doctor, expert national in interpretarea scrisului de mana si profesor la Universitatea East Carolina din North Carolina) si Jane Yanke (doctor licentiat, psiholog si membru al Walden University’s Master of Social Work din Minnesota) ne arata modul in care a evoluat scrisul in ultimii 100 de ani si influentele acestuia asupra nivelului de inteligenta.

”Scrisul de mana a fost, initial, prima forma de a pastra informatiile care, in trecut, erau transmise pe cale orala. Inainte de aparitia preselor de printat, copierea informatiilor sau a povestilor era facuta de mana. Aceasta arta era extrem de apreciata si impunea o pregatire speciala. In perioada 1800 – 1900, scrisul era exersat pe tabla. In anii 1900, era nevoie de o formare de unu sau doi ani pentru a deprinde abilitatile acestei arte”, explica Donica in debutul studiului prezentat de rd.com.

Metode de scris de mana de-a lungul timpului

Sistemul Spencerian de scriere de mana – era foarte popular in Statele Unite in secolul al XIX-lea. Acest stil a aparut in scrierile primare cursive din anii 1850 pana in anii 1920;

metoda Palmer – a fost introdusa de Austin Plamer. Aceasta metoda presupunea accentuarea miscarilor bratelor asupra miscarilor degetului. A fost o metoda mai rapida de scriere in comparatie cu Spencerian, astfel incat permitea concurarea cu masina de scris. Aceasta metoda a prins rapid in scolile primare datorita stilului sau mai simplu, dar si datorita faptului ca s-a crezut ca modul de scriere incurajeaza disciplina si uniformitatea;

scrierea digitala – odata cu aparitia telefoanelor mobile, in anii ‘90, a aparut o noua forma de scriere, cunoscuta si sub numele de ”texting” sau SMS (short message service). La inceput, aceasta forma de comunicare digitala presupunea limitarea mesajului la un text de maximum 160 de caractere. In prezent, nu mai exista aceasta limita si dispozitivele digitale iti ofera posibilitatea de a comunica nelimitat si rapid. Tastarea digitala iti permite comunicarea instanta, fara a mai fi nevoit sa pierzi timp la telefon.

Facilitarea comunicarii digitale a dus la pierderea importantei scrisului de mana. Cu toate acestea, scrisul de mana ramane definitoriu pentru personalitatea umana, iar invatarea lui inca face parte din programa scolara elementara.

”Studiile arata ca pierderea abilitatii de a scrie de mana, in special in clasele primare si timpurii, are un cost. Scrisul de mana este corelat cu imbunatatirea abilitatii de a citi, inclusiv cu capacitatea de intelegere si memorare”, sustine Yank.

Poate ca nu mai este la fel de intens folosit ca in urma cu 100 de ani, insa scrisul de mana ramane o caracteristica importanta a personalitatii umane pe care trebuie sa o avem in vedere pentru a o dezvolta si a o pastra. Deprinderea nu este importanta numai in perioada de formare scolara, ci si mai tarziu, fiind una dintre abilitatile care iti pot influenta in mod pozitiv pastrarea capacitatii cognitive.

Potrivit specialistilor, sunt medici care recomanda varstnicilor sa scrie de mana ca exercitiu cognitiv eficient in mentinerea mintii agere. Srisul activeaza mai multe parti ale creierului, fiind extrem de benefic pentru sanatatea mentala. Printre aceste zone activate se numara si cele care controleaza gandirea, limbajul si memoria functionala.

In concluzie, indiferent de varsta sau formare, a scrie de mana este un exercitiu foarte bun pentru a-ti atrena creierul si pentru a-l mentine tanar. AICI vei gasi o multime de produse care te pot ajuta sa transformi scrisul intr-o terapie si intr-o activitate atractiva, amuzanta si extrem de interesanta, indiferent de varsta.

Comentarii

Posteaza un comentariu