Categorii produse

Registru de casa - informatii importante despre completarea acestui document!

Scris de: Viamond in: Root la data de: Comentariu: 0 Accesari: 2030

Fiecare agent economic trebuie sa aiba o evidenta clara a sumelor de bani incasate. Aceasta evidenta este usor de accesat, atunci cand tranzactiile sunt electronice, insa atunci cand se efectueaza plati cu numerar, lucrurile stau altfel.

Pentru a evita situatia in care, la finalul zilei, sa nu se stie exact ce sume de bani au fost incasate, statul roman ii obliga pe toti agentii economici sa completeze un registru de casa, care sa cuprinda toate tranzactiile efectuate in acea zi, insotite, bineinteles, de acte justificative. In acest mod, se poate stabili cu exactitate in fiecare zi care este soldul de casa (suma de bani care exista fizic la sediul activitatii de munca dupa incheierea programului).

In plus, prin intermediul registrului de casa, administratorii pot vedea si platile care au fost efectuate. Toate fisele trebuie asezate in ordine cronologica in acest registru, pentru a nu exista confuzii.

Cu ajutorul documentului, atat statul, cat si administratorii vor avea evidenta tuturor tranzactiilor efectuate. In plus, aceasta este metoda prin care se poate evita evaziunea fiscala, o infractiune asupru pedepsita prin lege. Asadar, agentii economici trebuie sa se asigure ca acest registru este completat corect si cuprinde toate tranzactiile efectuate intr-o zi.

Cine completeaza registrul de casa si ce trebuie sa contina?

Acest act contabil este completat de catre un casier. El trebuie sa acorde atentie maxima completarii registrului, deoarece va trebui sa il semneze la final. Registrul trebuie sa contina urmatoarele informatii:

Denumirea completa a firmei care a realizat tranzactiile cu numerar;

Numarul formularului;

Data exacta a completarii formularului;

Numarul actului de casa;

Lista de plati, cu explicatiile atasate;

Lista completa de incasari, cu explicatii atasate;

Soldul total al zilei precedente.

Soldul total al zilei curente;

Semnaturile persoanelor autorizate (casier si contabil).

Este important ca niciuna dintre aceste informatii sa nu lipseasca din registrul de casa, deoarece acesta va fi considerat gresit. De asemenea, trebuie atasate documentele justificative pentru fiecare plata sau incasare obtinuta. Asadar, registrul trebuie sa contina urmatoarele acte:

Chitanta / factura fiscala;

Decontul de cheltuieli

Imputernicire pentru sumele de bani care au fost incasate sau ridicate de catre o alta persoana;

Dispozitia de plata.

Prevederile legale pe care trebuie sa le cunosti, conform ordinului Ministerului Finantelor Publice numarul 3512 din 2008 si ordinului cu numarul 2634 din 2015:

- Este necesar sa fie completate intotdeauna 2 exemplare;

- Un exemplar al registrului trebuie sa ramana arhivat la casierie si unul la compartimentul financiar-contabil timp de cel putin 5 ani;

- Este necesar ca registrul sa cuprinda informatii minime cu privire la unitatea emitatoare, data zilnica a intocmirii, incasarile si platile efectuate, precum si soldul zilei precedente si soldul curent.

Exista mai multe metode de completare a unui registru de casa. De exemplu, se pot utiliza modelele tiparite, asa cum vei gasi pe site-ul nostru (vezi aici un model), pe care se pot completa de mana toate informatiile necesare.

Asadar, acum ca ai aflat ce cuprinde si care este rolul unui registru de casa, daca vrei sa desfasori o activitate economica, asigura-te ca acest document contabil va fi completat corect, respectandu-se toate normele legale.

Comentarii

Posteaza un comentariu