Categorii produse

Pix sau stilou? Cum ii influenteaza dezvoltarea copilului?

Scris de: Viamond in: Root la data de: Comentariu: 0 Accesari: 60

Dezvoltarea copiilor poate fi influentata de lucruri simple, carora adultii au uitat sa le acorde importanta. Unul dintre aceste exemple il reprezinta alegerea obiectului cu care scriu: pix sau stilou. Problema este una interesanta si a fost dezbatuta de-a lungul timpului, iar rezultatele au fost prezentate in sute de studii de specialitate.

Pix sau stilou? Ce importanta are cu ce scrie copilul?

Alegerea instrumentului cu care copilul invata sa scrie de mana este extrem de importanta, deoarece reprezinta modalitatea de baza de invatare. 

Invatarea scrisului de mana reprezinta o prioritate in clasele primare, fiind activitatea care se afla in centrul pregatirii elevului. Sfatul invatatorilor si educatorilor este ca cel mic sa foloseasca in etapa de invatare si exersare a scrisului de mana stiloul, nu pixul.

Stiloul este preferat de cadrele didactice, deoarece specialistii in dezvoltarea copiilor sustin ca acesta ajuta la formarea unui scris lizibil si frumos, deoarece necesita mai multa atentie si rabdare in utilizare. Totodata, stiloul contribuie la exersarea si cresterea atentiei, a rabdarii, a nivelului de concentrare si a motricitatii fine. 

Astfel, in primii ani de scoala, cand copilul deprinde abilitatea scrisului de mana, este important ca acesta sa foloseasca stiloul. (Iata AICI cateva modele de stilou pentru caligrafie)

Cand si cum se face trecerea de la stilou la pix?

Introducerea pixului in viata copilului poate fi intarziata, insa devine inevitabila. Odata cu trecerea la gimnaziu, din nevoia de a lua notite rapid, elevii renunta la scrisul cu stilou in favoarea pixului.

Atuul prim si incontestabil al pixului il reprezinta rapiditatea cu care poti lua notite. In plus, existenta variantelor de pixuri multifunctionale, cu multiple culori, le face si mai practice in luarea notitelor. Astfel, copiii au posibilitatea de a marca cu diverse culori informatiile oferite de profesor, in functie de importanta lor, in timp real.

De ce ramane scrisul de mana important?

Evolutia galopanta a tehnologiei si incursiunea ei in viata elevilor, cursurile online si digitalizarea poate te fac sa te intrebi daca chiar mai conteaza scrisul de mana. Specialistii in domeniu ne atrag atentia insa ca deprinderea abilitatii de a scrie de mana, indiferent ca folosim pix sau stilou, este de maxima importanta.

Potrivit unui studiu realizat la Universitatea Indiana (poti citi articolul integral AICI), scrisul de mana creste activitatea neuronala in anumite parti ale creierului, avand acelasi efect asupra mintii precum meditatia. Totodata, scrisul de mana poate influenta dezvoltarea creativitatii. Conform aceluiasi studiu, scrisul de mana contribuie la mentinerea unei dispozitii pozitive. Aparent, miscarile secventiale ale mainii efectuate in timpul scrisului de mana activeaza zone mari din creier, responsabile cu gandirea, vorbitul, vindecarea si memoria de lucru.

Totodata, exista numeroase discutii in randul specialistilor referitoare la modul in care renuntarea la scrisul de mana influenteaza capacitatea copiilor de a citi. La prima vedere, usurinta scrisului digital (pe laptop, tableta, telefon etc.) poate accelera viteza de citire la copii, care insa nu-si vor dezvolta abilitatile motorii fine. Pe de alta parte, un alt studiu a aratat faptul ca scrisul de mana ajuta copilul sa isi dezvolte abilitatea de a scrie corect si de a citi, spre deosebire de scrisul digital. In concluzie, fie ca alegi pix sau stilou pentru copilul tau, important este ca acesta sa invete sa scrie de mana pentru a-i asigura o dezvoltare propice.

Cum alegi pixul sau stiloul potrivit copilului tau?

Cand alegi instrumentul de scris pentru copilul tau, pentru a te asigura ca iei decizia potrivita, tine cont de urmatoarele caracteristici:

Varsta – daca piticul tau abia acum invata sa scrie, atunci cel mai potrivit pentru el ar fi un stilou cu penita de tip A, dintr-un material rezistent la impact, precum otelul inoxidabil, care sa aiba o zona de prindere cu un design ce ii permite copilului sa-l tina foarte bine intre degete. Daca juniorul deja este la gimnaziu sau liceu, atunci pentru el ar fi mai potrivit un pix, care sa-l ajute sa-si ia notite rapid;

Mana cu care scrie – in cazul in care copilul tau prefera sa scrie cu mana stanga, atunci trebuie sa stii ca exista instrumente de scris special concepute pentru stangaci;

Confort – un pix sau stilou ergonomic va fi mult mai usor de folosit timp indelungat. Recomandarea specialistilor este ca profilul de prindere sa fie cat mai subtire, cauciucat, cu puncte D si un design special;

Rapiditate – pixurile cu bila sunt cele care ofera cea mai mare rapiditate in luarea de notite.

Scrisul de mana ramane o componenta importanta a vietii si dezvoltarii noastre, asa ca asigura-te ca ii vei oferi copilului tau cele mai bune instrumente de scris, astfel incat sa descopere placerea acestuia in detrimentul scrisului pe dispozitive digitale.

Comentarii

Posteaza un comentariu